Historie

Sinds 1956 is de firma Daaleman Zadels
actief voor de ruitersport. Wim Daaleman
startte destijds het bedrijf nadat hij de nodige
ervaring had opgedaan bij andere tuigen- en
zadelmakerijen. Door de toenemende
mechanisatie in de landbouw besloten
bedrijven, welke met name gericht waren op
tuigenmakerij en reparatie hiervan, hun
activiteiten te stoppen.

De vraag naar zadels voor het beoefenen van
de paardensport als hobby was destijds zeer
gering. Door opkomst van de landelijke
rijverenigingen werd de vraag hierna groter,
waar Wim Daaleman met zijn bedrijf op
speelde. Door het maken van maatwerk en
het vervaardigen van een luxe rijzadel met
verende boom zette hij een nieuwe trend voor
de paardensport. Het zadel was destijds gericht op alle takken van de paardensport. Of wel een veelzijdigheidszadel. Tegenwoordig is hierin veel verandering gekomen.

Nieuwe rijmethoden, andere visies, specialisatie in de sport en gerichte sportpaarden hebben de vraag in de loop van de jaren sterk veranderd. Tegenwoordig zijn er diverse typen springzadels, dressuurzadels, veelzijdigheid richting dressuur en veelzijdigheid zadels. Aanpassingen welke in samenhang met maatwerk, ruiter en paard in staat stellen het uiterste naar boven te halen.

Door deze zadels beschikbaar te stellen aan het destijds KNF centrum te Ermelo werd de naamsbekendheid van Wim Daaleman een begrip in de paardenwereld. Nog steeds beoefent men de sport bij het Federatie Centrum (KNHS) op door de firma Daaleman geleverde zadels. Zoals deze ook worden gebruikt bij diverse politie corpsen en de koninklijke stallen te "Den Haag". Ook maken wij diversen zadels voor de gehandicapten paardensport. Sinds 1985 is zoon Erik Daaleman werkzaam in de firma en heeft sinds enkele jaren de zaak overgenomen. Een ambacht waarbij kwaliteit voor paard en ruiter een begrip is geworden.